Tips til belysning
Å velge rett belysning kan være vanskelig. Vi hjelper deg inne og ute
Belysning skal være praktisk, fremheve detaljer og skape god stemning. Bruk litt tid på å planlegge belysningen
Skap stemning med riktig belysning
For å skape et trivelig hjem, spiller belysningen en stor rolle. Lys har mange funksjoner, og finnes i mange varianter fra taklamper, lysekroner, stålamper, uplights og lampetter, for å nevne noen. Å velge riktige lamper til boligen er derfor ikke lett, også fordi de skal være dekorative og fylle ulike behov i huset.
Riktig belysning skaper trivsel
- Unngå mørke kroker
- Fordel lyset i rommet
- Bruk downlights riktig
Unngå mørke kroker
Der er heller ikke alltid lett å vite hvor lampen skal stå. Veldig mange er usikre på hvordan man lyssetter et hjem. Løsningen er å bruke grunnbelysning for å unngå mørke kroker, bruk så pyntelamper for å skape stemning.
Fordel lyset i rommet
Utnytte dagslyset mest mulig. Når dagslyset ikke strekker til, og vi ønsker god allmennbelysning i rommet, anbefales det uplights, fordi det gir best fordelt lys i rommet og får det til å virke større. Demp bruken av downlights. Det er forskjell på de kunstige lyskildene og derfor viktig at man vet hva man skal lyse opp – og velge belysning etter behov.
Bruk downlights riktig
Downlights er fint hvis de blir brukt riktig. Lys som kommer ovenfra, gir skygger til ansiktet og kan føles ubehagelig. Det er en tendens til å overdrive bruken av downlights. Downlights bør ikke stilles rett ned. – Still spoten mot et bilde på veggen. Det gir en annen romfølelse enn om man sender lyset rett ned.
Hvis du føler at ett eller flere av rommene hjemme mangler noe ekstra, bør du ta en titt på belysningen i rommet.
Har du for lite lys i et rom, kan det føles mørkt, lite og trangt. Har du for mye lys kan dette føles for kaldt, åpent og stressende.
Hvilken stemning du ønsker i rommet, hvilken funksjon rommet skal ha, og hva du ønsker å fremheve i rommet er bare noe av det du bør tenke på når du skal velge belysning i hjemmet.
Og har du takspotter, kan det lønne seg å spe på med annen belysning i tillegg.
Å ha lys og lamper plassert i ulike høyder er med på å skape et trivelig hjem
Ved å kun ha lyskilder i én høyde, som spotter i tak, får du lett et kaldt rom, for å unngå dette, kan du plassere ulik belysning for eksempel nært gulvet, på veggen og på bord. Da får du en variert belysning, og rommet blir triveligere å oppholde seg i.
Lys mot farger
Faller lyset på en blank og lys flate, vil den reflektere mesteparten av lyset. Er flaten både mørk og matt, vil lyset bli absorbert og ikke ha stor effekt på omgivelsene, men da kan gi stilige effekter.
Skap et rom som er avslappende å være i ved å dimme ned allmennbelysningen, som vil si lyset i taket, på kveldene. Bruk i stedet bordlamper for å skape stemning. For eksempel en lampe på et sidebord ved sofaen, eller en lampe på skjenken.
På dagen er det best å utnytte dagslyset, både som allmennbelysning og arbeidslys.Da er det mulig å dirigere det naturlige lyset ved hjelp av for eksempel persienner. Ved siden av å tenke på plassering av lyskildene, er det også nødvendig å installere en generell lyskilde. Denne skal erstatte dagslyset om kvelden. Har en store vindusflater og er vant til mye daglys fra disse, vil også behovet for mye lys være til stede om kvelden.
Dette lyset kan med stor fordel være mulig å dimme, slik at du kan veksle styrken på lyset i forhold til tiden på døgnet og funksjonen rommet skal ha.
Bruk av «downlight» er den beste måten å grunnbelyse et rom på. «Uplight» og takbeslag er også gode alternativ. Det er viktig at man bruker mange lampepunkter slik at det blir et jevnt og behagelig lys. En bør kunne dimme grunnbelysningen, slik at man kan tilpasse belysningen etter behov.
Belysning og møblering
Aller først bør det understrekes betydningen av å planlegge godt og tenke nøye gjennom hva slags belysning man ønsker, og hvilke behov man har i hvert enkelt rom. Belysning, farger og møbler og rommets funksjon henger derfor sammen.
Belys etter behov! Det er ingen fasit når det gjelder lyssetting. Det viktigste er å skape jevn belysning i alle rom
Bruk av «downlight»og Uplights er den beste måten å grunnbelyse et rom på . Tenk gjennom hvordan rommet skal møbleres før du planlegger hvor du skal plassere downlights. Lysene bør for eksempel ikke monteres tett inntil høye reoler og skap.
Lys rett over TV-en vil gi gjenskinn i skjermen, og rett over sofaen eller senga kan det blende og forstyrre.
Det ser penest ut med lys som er plassert nærme veggen. Fordi veggen reflekterer lyset får du et mykere og mer behagelig lys enn om lampene skinner rett ned i gulvet. Du kan også tilte lysene mot hyller, bilder og andre matte flater for å få den samme effekten.
Tenk over hvor du har behov for lys gjennom hele døgnet. Store vinduer som slipper inn mye dagslys hjelper lite når sola har gått ned. Noen ganger trenger ulike deler av rommet mer eller mindre belysning. Kanskje du har en arbeidsplass eller lesekrok i stua som trenger mye lys, og en TV –krok med en mer avslappet atmosfære? Ofte får du best resultat med en kombinasjon av downlights, bordlamper, vegg- og stålamper.