Til hovedinnhold

Stikkontakt i bad og våtrom

På bad og våtrom er det egne regler for hvor du kan plassere stikkontakt. Og siden badet er et dyrt rom å gjøre endringer på vegg og gulv, kan det være lurt å tenke nøye gjennom hvor du ønsker stikkontakter når du bygger nytt eller pusser opp.

Sort stikkontakt på et nytt bad, med grønne planter til pynt. Foto
Foto: SG Armaturen

Hvilke krav og regler finnes for stikkontakt på bad?

Badet deles inn i soner

På våtrom er det definerte soner rundt dusj og badekar som forteller deg hva du kan montere. Kort fortalt er sone 1 der det garantert blir vått, f.eks. inne i dusjen. Sone 2 er området rett utenfor dette, og sone 3 er resten av rommet.

  • I sone 1 er det ikke tillatt med stikkontakter.

  • Stikkontakter er heller ikke tillat innenfor sone 2, med noen få unntak. Unntakene er om stikkontaktene har lav volt og IP-klassifisering IP44 eller høyere. IP44 betyr at de tåler noe fukt. For de aller fleste formål vil det altså ikke være tillatt med stikkontakter i sone 2.

  • I sone 3 står du friere til å velge stikkontakter med lavere IP-klassifisering enn IP44.

Hva bør du tenke på når du skal plasser stikkontakter på badet?

Hva trenger du jevnlig strøm til?

Bruker du hårføner, rettetang eller dingser som trenger strøm? Da må du huske på å ha stikkontakter lett tilgjengelig til disse. Kanskje du også bør vurdere å ha smarte stikkontakter. Det kan være beroligende å ha muligheten til å skru av strømmen til rettetangen fra mobilen, for eksempel om du har reist bort og ikke husker om du dro rettetangen ut av stikkontakten før du dro.

Hører du på musikk på badet?

Mange liker å ha litt musikk på badet. Dersom du ikke installerer innfelte høyttalere, kan det være lurt å ha en stikkontakt til lading av en frittstående høyttaler eller radio.

Hvilke løsninger kan du kombinere for å få et praktisk bad?

Baderomsarmatur med stikkontakt

Spesielt i små bad eller toaletter kan en baderomsarmatur med stikkontakt være lurt. Da får du både lys og stikkontakt på samme sted. Dette gjør jobben enklere og billigere, siden elektrikeren bare trenger å legge frem strøm til ett punkt.

Stikkontakter innfelt i speilskap og servantskap

Det er blitt vanligere de siste årene med både speilskap og servantskap med innfelte stikkontakter. Er dette noe du vurderer så gi beskjed til elektrikeren tidlig i prosessen, så det legges klar strøm til dette.

Ofte er det også mulig å ettermontere skjulte stikkontakter inne i skap. Da kan du lade tannbørsten uten at den trenger å stå fremme.

Bestill befaring eller installering

Er du klar for å installere stikkontakt, eller ønsker du befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og installasjon.

Kontakt elektriker nå